۳۰ مهر ۱۳۹۸ 0 دیدگاه

لکنت زبان را بیشتر بشناسیم!

لکنت زبان به اختلال در روانی گفتار و الگوی زمانی آن، که سخن گفتن را دشوار می‌سازد، گفته می‌شود.

لکنت زبان - مرکز تبسم

لکنت عمدتاً و به‌طور کلی، جز در موارد استثنایی، در دوران خردسالی آغاز شده و یک پدیده خاص دوران کودکی است و معمولاً از سنین ۲ تا ۴ سالگی شروع می‌شود. لکنت از مهم‌ترین و متداول‌ترین اختلالات تکلمی است. در سنین ۶ تا ۷ سالگی نیز که مصادف با زمان آغاز مدرسه‌ است به لحاظ ویژگی‌های عاطفی و سازگاری اجتماعی خاص این دوره موقعیت مناسبی است برای بروز لکنت در میان کودکانی که بیشتر مستعد چنین اختلالی هستند. گاهی از موارد در دوران بلوغ نیز افرادی که قبلاً به نحوی لکنت داشته‌اند، دچار لکنت زبان می‌شوند.

در واقع سن، شرایط و ویژگی‌های بلوغ نیز احتمالاً در تغییر شکل یا تشدید لکنت مؤثرند. لکنت زبان در میان پسران بیشتر از دختران است و در بررسی‌ها و تحقیقات مختلف نسبتی در حدود ۷۰ درصد برای پسران و ۳۰ درصد برای دختران ذکر گردیده‌ است.

کندی زبان در جایی پیش می‌آید که دستگاه‌های تکلم انسان دچار پاره‌ای از تشنج‌ها است؛ از این رو ادای کلمات ناگهان به مانع برخورد می‌کند و پیوسته مکثی در میان صحبت روی می‌دهد. به هنگام چنین رویدادی معمولاً انسان حرفی را که روی آن مکث ایجاد شده‌است، چندبار تکرار می‌کند.

انواع لکنت زبان

ناروانی طبیعی

اصطلاح ناروانی طبیعی برای کودکان زیر ۶ سال (محدوده سنی ۱/۵ تا ۶ سالگی) استفاده می شود و در بسیاری از موارد با لکنت اشتباه می شود.

معمولاً تشخیص ناروانی طبیعی از لکنت امری پیچیده است و تنها توسط آسیب شناس گفتار و زبان قابل شناسایی است.

بنابراین توصیه می شود که در این زمینه والدین از اظهارنظر و تصمیم گیری درمورد وضعیت کودک خود جداً پرهیز نمایند. آن ها موظفند به محض مشاهده هرگونه علائم ناروانی در گفتار کودک خود با یک آسیب شناس گفتار و زبان مشورت نمایند.

لکنت زبان مرزی

لکنت مرزی عمده ویژگی های ناروانی طبیعی را دارد، هرچند ناروانی های بیشتری رخ می دهد.

لکنت اولیه

در لکنت اولیه ممکن است دوره های لکنت برای چندین ماه طول بکشد و دوره های گفتار روان تنها چند روز باشد. وقتی این نشانه ها بیشتر رخ دهند، تنس در عضلات افزایش می یابد و تقلا بیشتر آشکار می شود. در این مرحله رفتارهای اصلی لکنت به صورت تکرار می باشد.

این تکرارها سریع تر از قبل رخ می دهند و گاهی نامنظم هستند و معمولاً با افزایش زیروبمی همراه می شوند. یک کودک دارای لکنت اولیه، شروع به کشیده گویی صداهایی می کند که قبلاً تکرار می کرده است.

لکنت زبان متوسط

فردی با لکنت متوسط ترس از لکنت را آغاز می کند و به ترس هایش از لکنت با اجتناب از گفتار واکنش نشان می دهد.

این ترس ممکن است در ابتدا مربوط به صداها یا کلماتی که او لکنت می کند، باشد و او با خود فکر می کند که این صداها برای او سخت تر هستند و برای گفتن این صداها برنامه ریزی می کند و زمانی که لکنت را پیش بینی می کند، تلاش می کند تا از آن اجتناب کند. ترس لکنتی های متوسط ممکن است با موقعیت ها نیز ارتباط داشته باشد.

لکنت پیشرفته

آخرین درجه رشدی لکنت، لکنت پیشرفته است. رفتارهایی که در این مرحله وجود دارند، معمولاً گیرها هستند، که به صورت وقفه هایی در صدا یا حرکت اندام های گفتاری می باشد.

این رفتار ممکن است در افراد با لکنت پیشرفته، نسبت به افراد با لکنت متوسط طولانی تر و با تلاش و تقلای بیشتری باشد. گیرها ممکن است همراه با لرزش هایی در لب ها، فک یا زبان ظاهر شوند. رفتار دیگری که به اندازه “گیر” وجود دارد، “تکرار” است. تکرارهای افراد با لکنت پیشرفته پرفشار، سریع و با ریتم زمانی نامنظم می باشد.

برای آشنایی بیشتر با انواع لکنت زبان اینجا کلیک کنید.

معرفی مرکز تبسم به عنوان بهترین گفتاردرمانی در اهواز

مرکز تبسم ضمن حضور متخصصین گوش و حلق و بینی مجرب، با حضور تیم قوی گفتاردرمان ، روانشناس با تجربه در اهواز ، در مسیر درمان اختلال لکنت در کودکان ،و بزرگسالان آماده ارائه خدمات گفتاردرمانی و روانشناسی به مراجعین می باشد.

در بخش گفتاردرمانی و روانشناسی مرکز تبسم با حضور مجرب ترین گفتاردرمان های اهواز و روانشناسان مشاوره اهواز ، خدمات گفتاردرمانی در تمامی حوزه های اختلالات گفتار و زبان و مشاوره فردی و خانوادگی انجام می گیرد.